Asbest bij particulieren
Heeft u asbest gevonden in of om uw eigen woning? U mag dat in sommige gevallen zelf verwijderen als dit aan bepaalde eisen voldoet. Anders moet u daarvoor een gecertificeerd bedrijf inschakelen. U moet wel altijd een sloopmelding doen als u asbest gaat (laten) verwijderen. Pas als de sloopmelding geaccepteerd is, mag u pas starten met de werkzaamheden.
Zelf asbest verwijderen
Particulieren mogen onder bepaalde voorwaarden zelf asbest verwijderen. Het asbestmateriaal moet dan aan de volgende eisen voldoen:
- Het mag maximaal 35m² van het kadastraal perceel zijn.
- Het asbest is van het type hechtgebonden, zoals:
geschroefde platen, bijvoorbeeld golfplaten op een schuur
losse materialen, zoals plantenbakken of vensterbanken
vloerzeil of -tegels die niet zijn verlijmd met de vloer - Het asbest is niet beschadigd of gebroken.
Voldoet het materiaal dat u wilt verwijderen niet aan deze eisen? Is het asbest bijvoorbeeld beschadigd, gaat het om isolatiemateriaal of spuitasbest? Dan is er een groot risico op het vrijkomen van asbestvezels. In dit geval moet u een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen.
Let op: Eigenaren van bedrijven moeten altijd een gecertificeerd bedrijf inschakelen. Lees hier meer over asbest in uw bedrijf.
Doe een sloopmelding voordat u asbest verwijdert
Wilt u asbest (laten) verwijderen? Dan heeft u eerst een geaccepteerde sloopmelding nodig. U kunt een sloopmelding asbest doen via het Omgevingsloket. Plan goed in wanneer u de melding doet, want u mag pas beginnen als de sloopmelding geaccepteerd is. U krijgt binnen vijf werkdagen na uw melding een reactie.
Voor een melding zijn de volgende gegevens nodig:
- Uw naam, adres en woonplaats
- De slooplocatie
- Het aantal m² asbest dat u wilt verwijderen
- De locatie van het asbest
- Foto’s en een overzichtstekening
- De datum waarop u het asbest wilt verwijderen
- Een asbestinventarisatie en sloopveiligheidsplan als een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf het asbest verwijdert. Verwijdert u het asbest zelf? Dan heeft u geen asbestinventarisatierapport nodig.
Nadat u de melding heeft gedaan ontvangt u een brief. Hierin staat of u wel of geen toestemming krijgt voor het zelf verwijderen van het asbestmateriaal.
- Heeft u toestemming? Dan kunt u zelf aan de slag. Volg de instructies in de brief.
- Heeft u geen toestemming? In de brief wordt aangegeven wat u moet doen. Soms is er meer informatie nodig om de sloopmelding compleet te maken. Of u moet een gecertificeerd asbestverwijderingsbedrijf inschakelen.
Slopen van of in een oud pand
Heeft u een pand of woning van voor 1994, of verwacht u dat de hoeveelheid sloop- of bouwafval meer dan 10 m³ bedragen? En wilt u dit (gedeeltelijk) laten slopen? Dan moet u altijd een sloopmelding doen. Indien het bouwwerk van voor 1994 is dient u ook een geschikt asbestinventarisatierapport bij te voegen.
Asbestdak verwijderen
Wilt u een asbestdak verwijderen? Informatie hierover vindt u de website van Kenniscentrum InfoMil. U kunt met vragen ook terecht bij de gemeente of contact opnemen met de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant
Let op beschermde diersoorten
Voordat u asbest verwijdert of laat verwijderen, moet u onderzoeken of u geen beschermde diersoorten verstoort of verjaagt. Bijvoorbeeld vogels of vleermuizen. U kunt het best een gecertificeerde aannemer inschakelen. Die werkt zorgvuldig en houdt rekening met de Wet natuurbescherming. Zo’n aannemer weet wanneer hij welke werkzaamheden mag uitvoeren. Het kan zijn dat u door deze wet een ontheffing of vergunning nodig heeft om de werkzaamheden uit te mogen voeren. U leest meer over de Wet natuurbescherming op de website van de Omgevingsdienst Zuidoost-Brabant.