Bergeijk kiest voor "Fietscultuur Bergeijk"

Tijdens de raadsvergadering van 3 oktober 2024 heeft de gemeenteraad van Bergeijk gekozen om “Fietscultuur Bergeijk”, als nieuwe visie, actief te gaan promoten. Wethouder mobiliteit Mathijs Kuijken reageert enthousiast op het positieve besluit: "Fietsen is in Bergeijk al een belangrijk onderdeel van onze cultuur, maar met deze stap willen we ervoor zorgen dat de fiets hét vervoermiddel wordt voor iedereen, van baby tot senior. Dit is goed voor onze gezondheid, helpt om onze gemeente goed bereikbaar te houden en helpt onze kernen leefbaar te houden." In 2025 wordt samen met de gemeenteraad de omvang en inzet voor de komende jaren bepaald. Hierin wordt uitgewerkt hoe de nieuwe visie uitgevoerd en gecommuniceerd wordt en wat de kosten zijn.

Waarom een “Fietscultuur Bergeijk”?

Net als de Brainport-regio Eindhoven groeit de gemeente Bergeijk snel. Dit brengt nieuwe uitdagingen met zich mee, zoals het toenemend verkeer. Om de druk op de wegen te verminderen en onze omgeving leefbaar te houden, is het belangrijk dat meer mensen op andere manieren reizen waarbij de fiets een belangrijke rol speelt. Dit past bij de regionale plannen voor mobiliteit (Regionale Mobiliteitsvisie) MRE 2040. 

Fiets als norm voor kortere afstanden

De gemeenteraad wil dat de fiets het belangrijkste vervoermiddel wordt voor korte en middellange afstanden. De “Fietscultuur Bergeijk” is meer dan alleen een plan; het is een visie die de gemeente wil delen met al haar inwoners en bezoekers. In 2025 zal de gemeenteraad beslissen hoeveel geld er nodig is om deze verandering blijvend te maken in de gemeente.

Meer dan alleen fietspaden

De “Fietscultuur Bergeijk” gaat verder dan het aanleggen en verbeteren van fietspaden. We zetten in op bewustwording en gedragsverandering. Fietsen zit al diep in de cultuur en het DNA van de Bergeijkenaar, maar met deze visie wil de gemeente dat nog meer versterken. Het doel is om de fiets niet alleen op sportief en recreatief vlak te gebruiken, maar ook voor de dagelijkse ritten naar bijvoorbeeld de winkel of naar het werk. Dit helpt om de omgeving duurzamer, leefbaarder, veiliger en gezonder te maken.

Volgende stappen

In 2025 besluit de gemeenteraad hoe de “Fietscultuur Bergeijk” precies wordt uitgevoerd. Er wordt dan ook gekeken naar hoeveel geld er nodig is om deze plannen waar te maken, bijvoorbeeld door een vast percentage van de investeringen in fietspaden te gebruiken voor het stimuleren, promoten en veiliger maken van fietsgebruik.

Met de “Fietscultuur Bergeijk” zet de gemeente Bergeijk een belangrijke stap naar een duurzame en leefbare toekomst, waarin de fiets een centrale rol speelt in het dagelijks leven van haar inwoners.
 

Fietsende mensen op het fietspad

Laatste nieuws...

  • Burgemeester Arinda Callewaert neemt afscheid van Bergeijk

    Burgemeester Arinda Callewaert: “Bijna negen jaar ben ik nu burgemeester van Bergeijk. Ik vervul dit ambt met veel plezier. Ik vind het een eer en ben er trots op om mij voor deze prachtige gemeente, haar inwoners, bedrijfsleven, samenleving, bestuur en organisatie te mogen inzetten.

  • Reacties op vertrek burgemeester

    Lees hier de reacties van de wethouders, fractievoorzitters en de ambtelijke organisatie op het aangekondigde vertrek van burgemeester Callewaert.

    ("")
  • Houd het feestelijk! Vuurwerk

    Afsteken van vuurwerk hoort bij de jaarwisseling. Helaas ervaren we soms een keerzijde van vuurwerk.