Dodenherdenking 2025

De herdenking in Bergeijk ’t Hof wordt gehouden bij het monument voor de oorlogsslachtoffers op het oude kerkhof bij de sint Petrus Bandenkerk (Hofkerk) in het centrum. Voorafgaand aan de bijeenkomst bij het monument vindt een stille tocht plaats. Deelnemers aan de tocht worden er om 19.15 uur verwacht om zich op te stellen. Vanaf de bevrijdingsboom in het Patersbos achter de Kattendans gaat het naar de Hofkerk. De tocht vertrekt rond 19.30 uur en zal om ongeveer 19.50 uur arriveren bij de Hofkerk alwaar even later met de overige belangstellenden bij het monument de herdenkingsplechtigheid plaatsvindt, als vanouds met medewerking van de Gilden en de Piepteuten.

 

Dit jaar voor het eerst worden de nabestaanden van de slachtoffers bij de kerkhofpoort ontvangen en begeleid door de heer Frans Pasmans. Zij zullen zowel op het kerkhof als in de kerk direct achter de genodigden welke door de heer Wim Raaphorst worden begeleid plaats nemen. De overige deelnemers worden verzocht zich tussen de kerkpoort en het Luihuis te verzamelen om vandaar achter de nabestaanden naar het kerkhof aan te sluiten. Voor aanwezigen die niet goed ter been zijn worden op het kerkhof een beperkt aantal stoelen geplaatst. De plechtigheid begint met een vlagceremonie waarbij de gildebroeders de nationale vlag en de gemeentevlag halfstok hijsen. Daarna wordt om klokslag 20.00 uur de ‘Last Post’ geblazen, gevolgd door twee minuten stilte. Aansluitend wordt het Wilhelmus gezongen waarna namens de gemeente Bergeijk en de Oud Strijders Nederland kransen worden gelegd. Namens de nabestaanden zal de heer Frans Pasmans bloemen leggen. De Piepteuten zullen gelijktijdig met het noemen van de namen bij het monument voor elk oorlogsslachtoffer een lichtje plaatsen.
Na het samenzijn op het kerkhof krijgt de viering een vervolg in de Hofkerk waar namens de gemeente het woord wordt gevoerd door burgemeester Wilma Delissen. Het Gemengd koor d’Eyckelbergh o.l.v. Jacques Lemmens en met medewerking van organist Ad van Sleuwen sluit af met een passend muzikaal programma. In de pastorie aan het Hof achter de kerk zijn alle aanwezigen welkom om onder een kop thee of koffie met koek na te praten.                                              

De herdenking in Riethoven vindt bij het oorlogsmonument aan de Heuvelweg de jaarlijkse dodenherdenking plaats. Voor diegenen die dat willen wordt om 19.00 uur voor een wandeling vanuit de Rietstek naar het oorlogsmonument vertrokken. De wandelaars worden op Walik opgewacht door het Sint Anna Gilde waarna de stoet de wandeling zal vervolgen naar het oorlogsmonument aan de Heuvelweg. Om 19:45 uur start het officiële gedeelte met toespraken, muziek van het Riethovens Harmoniecorps en kranslegging. Namens de gemeente zal wethouder Marko van Dalen hier het woord voeren. Daarna wordt gezamenlijk terug naar de Rietstek gegaan. 

De herdenking in Westerhoven vindt bij de Valentinuskapel aan de Loverensedijk plaats. De bijeenkomst start om 19.45 uur. Vanaf de achterpoort van de Kempervennen, aan de Weerderdijk, start dan de stille tocht naar de Valentinuskapel. Bij de kapel zal Wethouder Lindy Wijnen namens de gemeente de krans leggen en het woord voeren. 

Het Comité 4 mei nodigt u van harte uit om bij een van de herdenkingen aanwezig te zijn.

Mensen staan bij de krans bij de kerk tijdens dodenherdenking

Laatste nieuws...