Iedereen wil zich graag goed voelen; actief, gewaardeerd én verbonden met anderen. Toch lukt dat niet altijd. Meer dan een miljoen mensen in Nederland voelen zich erg eenzaam. In de Kempen voelt 38% van de 19- tot en met 64-jarigen zich eenzaam en 46% van de 65-plussers.  Eenzaamheid is je niet verbonden voelen. De invloed van eenzaamheid is groot. Zeker als het langdurig aanhoudt, leidt eenzaamheid tot gezondheidsrisico’s, minder mee kunnen doen in de samenleving en het gevoel van het tekortschieten van welzijn of geluk. Er kan een vicieuze cirkel ontstaan waarbij deze gevolgen het gevoel van eenzaamheid versterken. Een goede reden om op tijd te handelen!

Als u zich soms eenzaam voelt

Eenzaamheid is voor veel mensen een moeilijk gespreksonderwerp. Mensen die zich eenzaam voelen, vinden het vaak moeilijk hulp te vragen. Andersom geldt ook dat mensen die willen helpen dit vaak niet zeggen of aanbieden. Toch willen veel mensen graag wat voor een ander doen. Vraag dus om hulp!

Anderen ontmoeten

Zoekt u naar mogelijkheden om anderen te ontmoeten? Informeer eens bij de dorpsondersteuner of het gemeenschaphuis/-centrum, ontmoetingscentrum of buurthuis in uw kern naar de activiteiten daar. Denk dan aan cursussen en georganiseerde koffiemomenten.

Draag ook een steentje bij!

Iedereen kan meehelpen; een steuntje in de rug van een familielid, vriend of buur kan veel betekenen. Nodig bijvoorbeeld uw buurman of buurvrouw af en toe uit voor een kop koffie. Of maak eens een praatje, als je elkaar tegenkomt. Op de site eentegeneenzaamheid.nl staan tips over wat u voor een ander kunt doen.

Telefonische hulplijn of chatten bij eenzaamheid

U kunt een telefonische hulplijn bellen of chatten als u zich eenzaam voelt. Hiervoor zijn de volgende hulplijnen beschikbaar:

De Luisterlijn

In het holst van de nacht, in de vroege ochtend of op een feestdag, de Luisterlijn is dag en nacht, het hele jaar door, bereikbaar voor mensen die behoefte hebben aan een vertrouwelijk gesprek. Per mail, alle dagen van de week per chat en 24/7 per telefoon.

Contactgegevens:
Bel: 088 - 076 70 00 (normaal tarief)
Chat of mail: www.deluisterlijn.nl

De Kindertelefoon (voor kinderen van 8 tot 18 jaar)

Je mag elke dag over alles bellen met de Kindertelefoon. Of je nou verliefd, bang of verdrietig bent. Bellen is gratis en anoniem: daarom hoef je niet je echte naam te zeggen en blijft het gesprek altijd tussen jou en De Kindertelefoon.

Bel gratis en anoniem 0800 - 04 32 of kom chatten
Elke dag van 11.00 tot 21.00 uur of praat met anderen op het forum

Praten over verlies

Verlies is er in vele vormen: een dierbare sterft, je verliest je gezondheid, je werk, je relatie, je droom. Wat het ook is: je rouwt. Praten over je verlies kan je helpen en steun geven in je rouwperiode.

Je verdriet kan je overvallen, soms weet je dan niet goed bij wie je terecht kunt met je verhaal of kun je de woorden niet vinden. Dan is het fijn om (anoniem) met een vrijwilliger van Praten over verlies te kunnen chatten. We zijn er voor u, 7 dagen per week van 16.00 tot 22.00 uur.