Loo 43
Maalderij
Provincie: Noord-Brabant
Kadastraal gemeente: Bergeijk
Gemeente: Bergeijk
Sectie: C
Nummer: 2579
Omschrijving
Het bedrijfspand aan Loo 43 werd rond 1950 opgericht in opdracht van de Coöperatieve Stoomzuivelfabriek Sint Bernardus te Bergeijk. De maalderij is de opvolger van een aan de overzijde van de weg gelegen windmolen. Toen de naastgelegen zuivelfabriek wilde uitbreiden moest de maalderij naar de overzijde uitwijken. De maalderij is gebouwd naar een ontwerp van architectenbureau Franken en Baart uit Valkenswaard. Dit architectenbureau ontwierp vrijwel identieke maalderijen in Berlicum en Overloon. Deze panden zijn inmiddels gesloopt. Het object in Bergeijk bestaat uit drie volumes op een U-vormige plattegrond; het rechter tweelaags volume is met de kopgevel naar de straat gericht. De lagere eenlaags achtervleugel is hier haaks aangebouwd. Het weer lagere linkervolume is vrijstaand en is eveneens met de kopgevel naar de straat gericht. De gevels zijn opgetrokken uit baksteen in kruisverband en platvol gevoegd. Het rechter bouwvolume bevatte oorspronkelijk de maalderij en een graanzolder, terwijl het haaks erop geplaatste volume bedoeld was als pakhuis. Alle volumes zijn voorzien van een tunnelvormig betonnen dak met overstekken van beton. Het dak is gedekt met bitumineus materiaal. Het complex is gelegen aan de weg Loo; een langgerekte lintbebouwde structuur met bochtig verloop met een menging van boerderijen en woonhuizen. De linkerzijgevel van deze vleugel is over de gehele breedte voorzien van een betonnen laadperron dat door middel van twee trappen aan weerszijden betreedbaar is. De gevel bevat een schuifdeur als toegang naar de maalderij. Links daarvan zijn drie zesruits vensters met stalen kozijnen geplaatst. Rechts van de schuifdeur zijn twee identieke vensters, daarboven een bijna gevelbrede betonnen luifel. Boven de luifel zijn zeven enkelruits vensters geplaatst. De vensters hebben stalen kozijnen en een betonnen lekdorpel. In de kopgevel die naar de straatzijde is gericht zijn
op de begane grond twee zesruits vensters aangebracht en rechts daarvan een stalen deur. De vensters zijn voorzien van een betonnen latei en stalen kozijnen. Op de eerste verdieping bevindt zich een hoog hijsluik met een katrol. Het luik is voorzien van een betonnen luifel, een hijsbalk, mechanisme en ijzeren beugels. Op straatniveau bevindt zich een weegbrug. De rechterzijgevel heeft een nagenoeg symmetrische indeling. Op de begane grond bevinden zich zeven verhoogde zesruits vensters met stalen kozijnen en lekdorpel onder een betonnen latei. Links zijn twee tweeruits keldervensters aanwezig. Op de eerste verdieping zijn recht boven de ramen van de begane grond en direct tegen de kap zeven enkelruits vensters aangebracht. Het rechterbouwvolume telt drie vierruits vensters. De voorgevel van de middenvleugel bevat drie schuifdeuren, waarvan de twee linkerdeuren vernieuwd zijn. Het rechtervolume dat haaks op het linkervolume is geplaatst bestaat uit twee bouwlagen. De linkerzijgevel en de achtergevel zijn blind. De kopgevel ligt evenwijdig aan de straatzijde en telt drie vierruits venster met stalen kozijnen. Rechts is een detonerend vierkant volume met plat dak aangebouwd.
Waardering
Het object heeft cultuurhistorische waarde als uiterst zeldzaam voorbeeld van een maalderij uit de periode direct na de Tweede Wereldoorlog. Als zodanig heeft het complex een bovenregionale betekenis. Tevens vormt de maalderij een tastbare herinnering aan de industriële ontwikkelingsgeschiedenis van Bergeijk.
Er is sprake van architectuurhistorische waarde vanwege de markante vormgeving van het onder architectuur gebouwde object. Voorts is er architectuurhistorische waarde vanwege de gaafheid van de hoofdvorm en grotendeels gave detaillering.
Het gebouw heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de ligging aan de weg Loo, een belangrijke doorgaande weg in Bergeijk. De ligging maakt het gebouw tevens beeldbepalend.