Marionne Verhees, voorzitter Heemkundevereniging

 ‘Historisch besef maakt je wijzer als mens’

‘De schatkamer van de Brabantse Kempen. Zo noemen we Bergeijk ook wel. Brabanders zijn doeners. “Niet lullen maar poetsen,” is het credo. We zijn een volk van aanpakkers, van handelaars ook. Dit Teutenhuis is een van de oudste plekken van Bergeijk en is gebouwd door een teut, een rondreizende handelaar uit de Kempen.

Jaarlijks trekt het Teutenhuis zo’n drieduizend bezoekers. Als heemkundevereniging koesteren en beheren wij het lokale erfgoed. We schrijven boeken over geschiedenis, maken tentoonstellingen en vinden het belangrijk dat monumenten bewaard blijven. Erfgoed is essentieel voor het verleden maar ook voor het heden van een dorp. Onze gemeente heeft een oude en rijke geschiedenis die teruggaat tot de ijstijd. Als dorp staan we ook al een hele tijd op de kaart: al in de twaalfde eeuw was er sprake van Bergeijk als een heus dorp.   

Als voormalig basisschoolleerkracht heb ik altijd al een voorliefde voor geschiedenis gehad. Ik ben me ervan bewust dat het er heel erg toe doet waar je geworteld bent. Mijn familie komt hier vandaan, zelf ben ik hier niet geboren en getogen. Wel woon ik inmiddels al weer vijftig jaar in het dorp.

Buitengewoon boeiend

Noem me gerust een onderwijzeres met liefde voor verhalen. Door het vertellen van die verhalen gaat geschiedenis echt leven. Ik hoop van harte dat dat ook opgaat voor de jongere generatie. Dat geschiedenis beklijft. De oprichter van deze heemkundevereniging die binnenkort gaat stoppen, heeft me een aantal jaren geleden enthousiast gemaakt om lid te worden. Ik vind het intrigerend me te verdiepen in de historie van een dorp als dit. Als grensgemeente is Bergeijk altijd buitengewoon boeiend geweest. Smokkelaars gingen hier de grens over, maar ook de opvang van onderduikers uit België in WO I vond hier plaats. Historisch besef maakt je wijzer als mens, daarvan ben ik overtuigd. Het leert je dingen beter in een context te plaatsen.'