Meldingen en vragen m.b.t. riolering en water
Er kunnen verschillende problemen ontstaan met riolering en water die voor u als inwoner voor overlast kunnen zorgen. Voorbeelden zijn wateroverlast, verstoppingen van het riool, stankoverlast, etc. Vaak kunt u zelf iets doen om het probleem op te lossen. Als uw probleem zelf niet is op te lossen kunt u een melding doen. Dit kan via de Meld & Herstel.
Pomp- of schakelkast
Storing rioolgemaal
Binnen de bebouwde kom van de Kempengemeenten wordt het afvalwater onder vrij verval afgevoerd. Op een aantal plaatsen zijn pompen aanwezig, bijvoorbeeld om het rioolwater naar de rioolwaterzuivering te transporteren. Al de gemalen in de bebouwde kom zijn aangesloten op een geautomatiseerd systeem. Indien er sprake is van een pompstoring wordt deze via dit systeem gesignaleerd en onderneemt de gemeente direct actie.
Storing drukriolering
In het buitengebied zijn de panden aangesloten op drukriolering. Dit is een stelsel van kleine pompjes en persleidingen. Vanwege het grote aantal zijn deze niet allemaal aangesloten op een geautomatiseerd systeem. Als het drukrioolpompje in storing is, begint een rode signaleringslamp te branden. U kunt dit melden aan de gemeente, waarna wij de storing oplossen. Vermeld hierbij duidelijk het nummer dat op de kast is aangebracht.
Putten en kolken
Putten zijn de grote ronde (soms vierkante) deksels in de weg of stoep en hebben geen openingen. Kolken zijn de roosters in de weg en/of stoepranden en zorgen voor de afvoer van regenwater. Als er iets niet in orde lijkt of als u overlast ervaart, meldt het dan bij de gemeente zodat zij de situatie kan onderzoeken.
Water op straat, fietspad of parkeerplaats
Straatkolken en rioolbuizen zorgen voor de afvoer van het regenwater. Tijdens regenbuien is het normaal dat het enige tijd duurt voordat het water weg kan stromen. Er blijft dan enige tijd water staan. Binnen een uur na de regenbui hoort het water weg te zakken. Als dit niet het geval is, of als een straatkolk zichtbaar verstopt is, maak hier dan melding van via de Meld & Herstellijn. De gemeente zal dan zo spoedig mogelijk het probleem verhelpen.
Schade aan put of kolk
Is er een putdeksel weg? Dan is er sprake van een zeer gevaarlijke situatie. Neem direct contact op met de gemeente. Is er sprake van schade aan een putje, rooster of kolk geeft dit dan door aan de gemeente.
Rioollucht op straat
Bij aanhoudend droog weer kan het ‘stankslot’ (sifon) van de kolk droog komen te staan. Er is dan sprake van een open verbinding met het riool en dat kan leiden tot stankoverlast. Een emmer water in de kolk gooien is in deze gevallen meestal afdoende om de stank te verhelpen. Als na twee dagen de stank nog steeds aanhoudt laat dit dan weten aan de gemeente. Zij controleert dan of de kolk technisch nog wel in orde is.
Stank
Rioollucht in huis
Controleer of alle stankafsluiters (sifons) goed werken en goed aangesloten zijn. Kijk ook naar de standleiding (ontluchtingspijp van de binnenhuisriolering, deze loopt meestal tot onder het dak). Vaak wordt een regenpijp als standleiding gebruikt. Komt de rioollucht uit de regenpijp, voorzie deze dan ook van een stankafsluiter. U kunt ook een loodgieter inschakelen, deze kan voor u vaststellen wat het probleem is.
Rioollucht op straat
Bij aanhoudend droog weer kan het ‘stankslot’ (sifon) van de kolk droog komen te staan. Er is dan sprake van een open verbinding met het riool en dat kan leiden tot stankoverlast. Een emmer water in de kolk gooien is in deze gevallen meestal afdoende om de stank te verhelpen. Als na twee dagen de stank nog steeds aanhoudt laat dit dan weten aan de gemeente. Zij controleert dan of de kolk technisch nog wel in orde is.
Stankoverlast watergang
Stinkt de watergang bij u in de buurt? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Als u het meldt bij de gemeente dan kan de beheerder langskomen om de oorzaak te achterhalen. Meld stankoverlast via de Meld & Herstel.
Verstoppingen
Verstopte huisaansluiting
Bij een verstopt riool is het van belang te weten of de verstopping zich op uw perceel bevindt (de huisaansluiting) of op gemeentegrond. Bevindt deze zich op gemeentegrond? Licht dan de gemeente in.
Verstopping op eigen perceel (huisaansluiting)
Als u huurder bent, neem dan contact op met de huiseigenaar of uw woningbouwvereniging. Deze is namelijk verantwoordelijk voor de aansluiting van de woning op de gemeentelijke riolering.
Als huiseigenaar bent u zelf verantwoordelijk voor de riolering binnen de perceelgrens. U kunt contact opnemen met een loodgieter of ontstoppingsbedrijf. Deze kan de oorzaak van de verstopping onderzoeken en zal deze in de meeste gevallen ook direct verhelpen. De loodgieter mag geen problemen op gemeentegrond oplossen. Heeft u of uw loodgieter een probleem op gemeentegrond geconstateerd? Meldt dit dan aan de gemeente.
Kostenverhaal
Meestal is de oorzaak van een verstopping een vervuiling door vetafzetting, textieldoekjes, maandverband, etc. Omdat het probleem een direct gevolg is van het gebruik, komen de onderzoek- en herstelkosten hiervan voor uw rekening conform het principe 'de vervuiler betaalt'. Dit geldt voor de gehele perceelaansluiting, vanaf de woning tot aan het hoofdriool. Verstoppingen in het hoofdriool (leiding, put, kolk) zijn voor rekening van de gemeente.
Verstoppingen kunnen ook ontstaan door een defect in de perceelaansluiting, zoals ingegroeide boomwortels of een bezweken leiding. De plaats van het defect is bepalend voor wie de kosten betaalt. De gemeente betaalt de werkzaamheden op gemeentegrond en u betaalt de werkzaamheden op eigen terrein.
Ingroeiende boomwortels verdienen een nadere toelichting. Indien het defect wordt veroorzaakt door boomwortels, is het van belang om te bepalen waar de wortels in de perceelaansluiting zijn binnen gegroeid. Een perceelaansluiting dient worteldicht te zijn. Op de plaats waar de wortels ingroeien, is sprake van een defect in de perceelaansluiting. De gemeente is niet aansprakelijk voor schade door wortels van haar bomen op particuliere grond. De gemeente heeft niet de plicht te voorkomen dat wortels doorschieten. De eigenaar van de particuliere grond heeft het recht om de doorgeschoten wortels te verwijderen. Omgekeerd geldt dat bij wortelingroei op gemeentegrond, afkomstig van particuliere bomen, de gemeente moet zorgen voor herstel van het defect in de perceelaansluiting op gemeentegrond. Worteldichtheid van de perceelaansluiting is het uitgangspunt, de plaats bepaalt wie betaalt.
Rioollucht in huis
Controleer of alle stankafsluiters (sifons) goed werken en goed aangesloten zijn. Kijk ook naar de standleiding (ontluchtingspijp van de binnenhuisriolering, loopt meestal tot onder het dak). Vaak wordt een regenpijp als standleiding gebruikt. Komt de rioollucht uit de regenpijp, voorzie deze dan ook van een stankafsluiter. U kunt ook een loodgieter inschakelen, deze kan voor u vaststellen wat het probleem is.
Water op straat of openbare verharding
Straatkolken en rioolbuizen zorgen voor de afvoer van het regenwater. Tijdens regenbuien is het normaal dat het enige tijd duurt voordat het water weg kan stromen. Er blijft dan enige tijd water staan. Binnen een uur na de regenbui hoort het water weg te zakken. Als dit niet het geval is, of als een straatkolk zichtbaar verstopt is, maak hier dan melding van via de Meld & Herstel. De gemeente zal dan zo spoedig mogelijk het probleem verhelpen.
Verstopte duiker
Een duiker is een buis onder de weg of inrit, die twee watergangen met elkaar verbindt. Meldt het bij de gemeente als u gezien heeft dat het water niet goed doorstroomt. De beheerder kan dan langskomen om de oorzaak te achterhalen.
Watergangen
De watergangen in de Kempen worden onderhouden door de gemeente, waterschap De Dommel en/of Rijkswaterstaat. Met de term watergang wordt in de regel bedoeld:
- Een rivier of beek;
- Een kanaal, sloot of greppel.
Verontreiniging
Bij een geconstateerde verontreiniging is snel handelen belangrijk, om te voorkomen dat de situatie verergert. De beherende instantie kan echter niet alle watergangen 24 uur per dag controleren. Daarom ontvangt de gemeente graag direct een melding zodra u verontreinigingen signaleert. Denk hierbij aan olie, chemicaliën, zwerfvuil of rioolvuil (wc-papier) in het water of tegen / op de taluds.
Waterpeil te hoog
Na hevige regenbuien is het normaal dat het waterpeil enige tijd stijgt. Binnen een dag hoort het waterpeil weer terug te zijn op het normale niveau. Meldt het bij de gemeente als het waterpeil in de watergang voor langere tijd te hoog blijft. De beheerder kan dan de oorzaak achterhalen.
Verstopping duiker
Een duiker is een buis onder de weg of inrit, die twee watergangen met elkaar verbindt. Meldt het bij de gemeente als u gezien heeft dat het water niet goed doorstroomt. De beheerder kan dan langskomen om de oorzaak te achterhalen.
Stankoverlast watergang
Stinkt de watergang bij u in de buurt? Dit kan meerdere oorzaken hebben. Als u het meldt bij de gemeente dan kan de beheerder langskomen om de oorzaak te achterhalen.
Teveel waterplanten, kroos of bagger (slib)
Meldt het bij de gemeente als het water en/of de oever vol staan met planten of als er veel bagger of kroos aanwezig is. Een teveel hiervan is niet goed voor de doorstroming en kwaliteit van de watergang. Meldt het ook bij de gemeente als u de Grote Waternavel (zie afbeelding) of andere woekerplanten ziet.
Dode of zieke watervogels/vissen in of langs het water
Bij meerdere dode dieren en warm weer (boven de 20 graden Celsius) is haast geboden om in actie te komen. Indien het om botulisme gaat is het gevaar dan namelijk groot dat de sterfte zich uitbreidt. Bel direct de gemeente om uw melding telefonisch door te geven.
Aanwezigheid van blauwalg
Veel, vooral stilstaande watergangen kampen regelmatig met blauwalgenoverlast. Vaak is warm weer de oorzaak van het de verschijning van blauwalgen in het oppervlaktewater. Pas wanneer de temperatuur weer daalt, zullen de algen (van)zelf verdwijnen. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan dat enkele weken duren.
Als de hoeveelheid algen in het water toeneemt en er een dikke drijflaag van blauwalgen ontstaat in de watergang, zal de beheerder maatregelen nemen. Mensen die in contact komen met water dat blauwalgen bevat, worden geadviseerd een normale lichaamshygiëne toe te passen, zoals handen wassen en/of douchen. Iedereen wordt geadviseerd om extra zorgvuldig te zijn en geen onnodig contact met het betreffende water te hebben.
Blauwalgen zijn bacteriën. Ze komen vooral voor in zoet, stilstaand water dat rijk is aan voedingstoffen (door plantenresten, visaas, broodresten en/of hondenpoep). Blauwalgen vormen aan het wateroppervlak een drijvende laag die op olie lijkt. Ze ontwikkelen zich vaak veel sneller bij warm weer, waardoor de drijflaag dan sterk in dikte toeneemt. Door ruimtegebrek sterven de algen af en vormen dan een stinkende brij. Wanneer ze afsterven, verandert hun kleur van groen naar lichtblauw. Bij het afsterven produceren blauwalgen ook giftige stoffen, die schadelijk kunnen zijn voor mens en dier. Bekende klachten zijn: maag- en darmklachten, duizeligheid en ademhalingsproblemen.
Aanwezigheid van muskusrat / beverrat
Muskusratten en Beverratten leveren door hun graafgedrag (ze graven gangen en holen) veel gevaar op voor de stevigheid van dijken, oevers en kades van watergangen. De dieren zijn van kop tot staart circa 60 cm lang en zwemmen met hun rug boven water. Heeft u een muskus- of beverrat gezien? Neem dan contact op met waterschap De Dommel.
Wateroverlast
Wateroverlast kan voorkomen op de volgende locaties:
Overtollig water in sloten of vijver(s)
Na hevige regenbuien is het normaal dat het waterpeil enige tijd stijgt. Binnen een dag hoort het waterpeil weer terug te zijn op het normale niveau. Meldt het bij de gemeente of het waterschap als het waterpeil voor langere tijd te hoog blijft, zij kan dan de oorzaak achterhalen.
Vochtproblemen in huis of bedrijfspand
Een muffe lucht of schimmelplekken duiden op vocht in uw huis of bedrijfspand. Om dit soort problemen op te lossen, is het van belang om eerst de oorzaak te achterhalen. De eigenaar van een woning of bedrijfspand is zelf verantwoordelijk voor het op eigen terrein treffen van maatregelen tegen wateroverlast. De gemeente kan u wel adviseren over de te treffen maatregelen.
Mensen produceren in huis veel vocht: ademen, koken, wassen of planten water geven. Zeker als de geiser geen afvoer heeft of de keuken geen afzuigkap. Daarom is ventilatie belangrijk, bijvoorbeeld via roosters in de ramen. Dat ventileert constant een beetje. Om flink door te luchten, kunnen de ramen één keer per dag even open. Ook het verwarmen van ruimten helpt om vocht te verdrijven.
Water in uw kelder, kruipruimte of tuin
De eigenaar van een perceel is zelf verantwoordelijk voor het op eigen terrein treffen van maatregelen tegen wateroverlast. De gemeente kan u wel adviseren over de te treffen maatregelen. Om vast te stellen of het probleem wordt veroorzaakt door een te hoge stand van het grondwater kunt u contact opnemen met de gemeente.
Water op straat of openbare verharding
Straatkolken en rioolbuizen zorgen voor de afvoer van het regenwater. Tijdens regenbuien is het normaal dat het enige tijd duurt voordat het water weg kan stromen. Er blijft dan enige tijd water staan. Binnen een uur na de regenbui hoort het water weg te zakken. Als dit niet het geval is, of als een straatkolk zichtbaar verstopt is, maak hier dan melding van via de Meld & Herstel. De gemeente zal dan zo spoedig mogelijk naar een oplossing zoeken.
Water op (speel)velden of in openbaar groen (park, wadi)
Na hevige regenbuien is het normaal dat het enige tijd duurt voordat water weg kan zakken in de ondergrond. Er zal enige tijd water blijven staan. In een park of op een speelveld kan dit een dag duren; in een wadi twee dagen. Meldt het bij de gemeente als het wegzakken langer duurt, zij kan dan de oorzaak daarvan achterhalen.
Wateroverlast en droogte - Waterschap De Dommel
Wateroverlast: https://www.dommel.nl/wateroverlast
Droogte: https://www.dommel.nl/droogte
Wegverzakking
Indien u een plaatselijke wegverzakking boven een rioolleiding constateert dan kan dat duiden op een gat in het riool of een andere beschadiging van de rioolleiding. Meldt dit daarom direct telefonisch bij de gemeente via 0497 - 551 480 om gevaarlijke situaties te voorkomen.