Omgevingsdialoog
Als u plannen heeft die invloed hebben op de fysieke leefomgeving, dan moet u een omgevingsdialoog voeren. Dat is een overleg tussen een initiatiefnemer en andere belanghebbenden. Door een omgevingsdialoog te houden, krijgt u als initiatiefnemer inzicht in de wensen, belangen en bezwaren van de omgeving. U kunt hiermee het verdere ontwerp van uw plan verbeteren. Rekening houden met de belangen en wensen van omwonenden, leidt over het algemeen ook tot minder bezwaar en beroep. Met als gevolg een snellere procedure en minder kosten.
Wat is een omgevingsdialoog?
Heeft u plannen om bijvoorbeeld een woning te (ver)bouwen, een inrit aan te leggen, een boom te kappen of een bedrijf uit te breiden? Dan is het goed om dit van tevoren aan uw omgeving te laten weten. En te vragen wat men daarvan vindt. Dit gesprek met de omgeving heet volgens de wet een ‘omgevingsdialoog’.
Het gesprek voert u met ‘belanghebbenden'. Vaak zijn dit uw buren (omwonenden). Maar het kunnen ook belangengroepen zijn, bijvoorbeeld een bewonersgroep of een natuurvereniging. Zij moeten kunnen aangeven wat ze van uw plan vinden en of zij nog wensen, belangen, tips of bezwaren hebben. Uw plan kan daar dan mogelijk nog op aangepast worden. Op welke manier u het gesprek aan gaat en met wie, hangt af van uw plannen en de invloed die uw plannen hebben op de omgeving.
Er zijn verschillende mogelijkheden om het gesprek met de omgeving te voeren:
- U kunt dit schriftelijk doen (met een brief, mail of flyer)
- Mondeling in een gesprek (langs de deuren of een informatiebijeenkomst)
Als initiatiefnemer bent u zelf verantwoordelijk voor het gesprek met de omgeving. U mag zelf beslissen hoe u dit gesprek voert. Maar voor adviezen kunt u altijd terecht bij de gemeente.
Verplicht of vrijwillig
Om te bepalen of een omgevingsdialoog een verplicht onderdeel is van uw vergunningsaanvraag, moet u kijken naar het huidige bestemmingsplan. In een bestemmingsplan staan alle regels van de gemeente voor de fysieke leefomgeving. Denk bijvoorbeeld aan regels over de oppervlakte en hoogte van bijgebouwen, het aanleggen van een inrit of het (ver)bouwen van een woning. Past uw plan/aanvraag binnen het huidige bestemmingsplan dan is het voeren van een omgevingsdialoog niet verplicht. Het voeren van een omgevingsdialoog is wel verplicht wanneer uw plan/aanvraag afwijkt van het huidige bestemmingsplan en er een ruimtelijke procedure gevolgd moet worden om het plan te realiseren.
We adviseren u om de omgevingsdialoog te voeren voordat u een formele aanvraag indient bij de gemeente.
Dialoog is verplicht bij:
Afwijkingen van het bestemmingsplan
In het bestemmingsplan staat in welke gevallen de gemeente een omgevingsvergunning mag verlenen. Als uw plan daar niet binnen past, kunnen er toch mogelijkheden zijn om uw plan uit te voeren. Daarvoor moet u dan eerst een ruimtelijke procedure doorlopen. Vaak gebeurt dat samen met een ruimtelijk adviseur. Als u via een omgevingsvergunning, of een meer uitgebreide bestemmingsplanprocedure af wil wijken van het bestemmingsplan, is het voeren van een omgevingsdialoog verplicht.
Wij adviseren u om in deze gevallen eerst contact met de gemeente op te nemen over uw plan en de te voeren dialoog.
Dialoog niet verplicht, maar wel geadviseerd:
Voldoet uw vergunningaanvraag aan het bestemmingsplan dan is een omgevingsdialoog niet verplicht.
Toch adviseren wij u om de buren altijd even op de hoogte te brengen van uw plannen.
Stappenplan Omgevingsdialoog
Afgerond: Stap 1: Omgeving bepalen
Ga na wie (welke belanghebbenden, zoals buren, bedrijven, eigenaren) iets zullen merken van uw plan. Voor een klein plan gaat u alleen naar de naaste omgeving. Voor het plaatsen van een nieuwe dakkapel gaat u bijvoorbeeld naar de buren die er zicht op hebben en naar de buren naar wie u dan kunt kijken. Voor het bouwen van een nieuwe woonwijk, of het vestigen van een bedrijf benadert u een veel grotere groep mensen.
Afgerond: Stap 2: Omgeving informeren/dialoog voeren
U informeert zelf uw omgeving over uw voornemen en nodigt hen uit voor de dialoog.
De dialoog is een open gesprek tussen u en degenen die u heeft uitgenodigd. De manier waarop u de dialoog voert is afhankelijk van het initiatief en ook van de omgeving. Soms is het goed om aan de keukentafel een praatje te maken met de buren en een tekening van uw plan te laten zien (bijvoorbeeld bij een dakkapel), maar soms is een goede presentatie op een informatieavond beter (bijvoorbeeld bij een nieuwe woonwijk).
Afgerond: Stap 3: Verslaglegging
U maakt een verslag van de dialoog die u heeft gevoerd. U geeft daarin aan wie u benaderd heeft, welke vorm de dialoog had, wat er aan de orde gekomen is en wat u met de opmerkingen doet. Let op: Voor de dialoog is het niet nodig dat u het uiteindelijk ook met elkaar eens bent. Het gaat erom dat u in gesprek gaat en op de hoogte bent van elkaars standpunt.
Afgerond: Stap 4: Toezenden verslag
Het verslag (inclusief bijlagen) stuurt u toe naar diegenen met wie u gesproken heeft. Daarnaast dient u het verslag bij de gemeente in als onderdeel van uw aanvraag.
Afgerond: Stap 5: Besluit en terugkoppeling besluit
Wanneer de gemeente een besluit heeft genomen is het netjes om de omgeving op de hoogte te brengen van het besluit.
Voorbeelden
Omdat het niet voor iedereen vanzelfsprekend is om in gesprek te gaan met de omgeving vindt u onderstaand een aantal voorbeelden.
- Checklist 'in gesprek gaan met de omgeving'
- Voorbeeldbrief 'informeren over de plannen'
- Voorbeeld uitnodiging (keukentafel)gesprek
- Voorbeeld presentielijst
- Voorbeeld verslag omgevingsdialoog
Vindt u het nog steeds lastig, dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Als initiatienemer blijft u altijd zelf verantwoordelijk voor het gesprek met de omgeving maar wij kunnen u natuurlijk wel altijd adviseren.
Contact
De gemeente geeft tips, ideeën en voorbeelden voor het organiseren van een omgevingsdialoog over uw plan(nen). Komt u er niet uit? Neem dan contact met ons op via info@bergeijk.nl.